Nu GroenLinks uit de onderhandelingen met het kabinet over de begroting van volgend jaar is gestapt, zullen de gesprekken woensdag worden voortgezet met enkel D66, ChristenUnie en SGP aan de tafel.
Deze drie partijen kunnen regeringspartijen VVD en PVDA aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer.
De onderhandelingen vinden vanaf 14.00 uur plaats op het ministerie van Financiën, aldus D66-leider Alexander Pechtold. Dan schuiven de fractiespecialisten aan. Later op de dag volgt dan naar verwachting nog een ronde gesprekken met de fractievoorzitters.
GroenLinks stapt uit overleg
GroenLinks maakte tussen de middag bekend te stoppen met onderhandelen. Partijleider Bram van Ojik heeft er geen vertrouwen in dat hij bij de onderhandelingen voldoende punten voor zijn partij kan binnenhalen.
GroenLinks wilde in ruil voor vergroening het belastingplan van het kabinet steunen, maar de besprekingen boden daarvoor te weinig mogelijkheden. Onder geen beding wilde de partij instemmen met de bezuiniging van 6 miljard euro.
Dijsselbloem verbaasd over vertrek GroenLinks
Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën was het accepteren van de 6 miljard euro geen voorwaarde om deel te nemen aan de gesprekken. "We hebben het nooit gevraagd van de oppositiepartijen die aan tafel zitten. Die denken daar verschillend over, genuanceerd.''
De minister was dan ook verbaasd door het vertrek van GroenLinks. "We waren nog volop in gesprek'', aldus Dijsselbloem, die stelde dat het overleg constructief verliep. "De thema's van GroenLinks zaten goed in de besprekingen''.
Ook andere partijen verbaasd
Ook de andere partijen die nog aan de onderhandelingstafel zitten, reageerden verrast op het besluit. Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het wel "een eigen afweging''. Ook Arie Slob van de ChristenUnie had het vertrek van GroenLinks niet verwacht. De partijen waren samen "goed in gesprek'', stelde hij.
Kees van der Staaij van de SGP keek ook erg op van het bericht van GroenLinks. Of de onderhandelingen nu simpeler worden, is niet iets om zo te zeggen, bleek uit zijn woorden. Ook regeringspartij PvdA gaf aan verrast te zijn. De VVD liet weten het besluit te respecteren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl